Képzéseink

A 2021/2022. tanévre meghirdetett képzéseink:

Befejezett nyolcadik osztály után

GAZDA – LOVÁSZ szakmairánnyal

szakmajegyzék szám: 4 0811 17 04

képzési idő: 3 tanév

előfeltétel: befejezett általános iskolai 8. osztály, egészségügyi alkalmasság

A KÉPZÉSEN ÁLLAMI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJRA JOGOSULTAK DIÁKJAINK!

 

Érettségi után

GAZDA – LOVÁSZ szakmairánnyal

Szakmajegyzék szám: 4 0811 17 04

Képzési idő: 2 tanév

Előfeltétel: érettségi bizonyítvány, egészségügyi alkalmasság

A KÉPZÉSEN ÁLLAMI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJRA JOGOSULTAK DIÁKJAINK!

 

Kifutó jelleggel, kerettantervi képzésünk (ebbe a képzésbe már nem lehet becsatlakozni)

LOVÁSZ

OKJ szám: 34621 02

A KÉPZÉSEN TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJRA JOGOSULTAK DIÁKJAINK!

 

Mindegyik szakon a pályaalkalmasság elbírálása személyes elbeszélgetés alapján történik.

 

Felnőttképzésben

BELOVAGLÓ

A Lótartó és -tenyésztő, Lovász és Gazda – Lovász szakmairánnyal szakmákra épülő lovas szakképesítés.

A szakképesítésre díjugrató rajtengedélyvizsga szintű lovaglástudással rendelkezők jelentkezését várjuk – a jelentkezést követően gyakorlati tudásfelmérésre sor kerül.

Képzési idő: 1 tanév.

 

Részletes ismertető a képzéseinkről

Befejezett nyolcadik osztály után

GAZDA – LOVÁSZ szakmairánnyal

Három éves képzés, melynek során mindhárom évfolyamban tanulnak közismereti és szakmai tantárgyakat is. A harmadik év végén a tanulók szakképesítő vizsgát tesznek.

A kilencedik évfolyamban mezőgazdaság és erdészet ágazat alapoktatásán vesznek részt a diákok. Ennek keretében megismerkednek az ágazatba tartozó szakmákkal, de tanulnak már a Lovász szakmához tartozó tantárgyakat is. Egy héten négy nap elméleten és egy nap gyakorlaton vesznek részt. A gyakorlatuk Lovász gyakorlat.

A kilencedik év végén ágazati alapvizsgát tesznek a tanulók. A sikeres alapvizsga letétele után választhatnak az ágazaton belül szakmát. Ez a vizsga jogosítja arra is őket, hogy 10. osztálytól kezdődően külső gyakorlati helyen folytassák a gyakorlati tanulmányaikat. A külső gyakorlat lehetőség, nem kötelező, az iskola mindenki számára biztosít gyakorlati lehetőséget.

Idegen nyelvként angolt tanítunk a diákoknak.

Gyakorlati képzésünket a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok telephelyein szervezzük meg. A diákok a Ménesudvarban megismerkednek a mének tartásának sajátosságaival, illetve a kancák fogatban történő hasznosításával.

A Csikótelepen elsajátíthatják a vemhes kancák és a csikók tartási módjait, míg az Ölbő-pusztai telephelyen, ahol az iskola saját lovai is elhelyezésre kerültek, tanulóink betekintést nyerhetnek az évjárati csikók futóistállós tartásába és a kiképzésük alapjainak letételébe.

Lovaglásra a Ménesudvarban és Ölbő-pusztán nyílik lehetőség, amely telephelyeken két-két lovas edző-szakoktató irányításával sajátíthatják el a lovaglás művészetét és a szakma rejtelmeit.

Fogathajtást szintén ezen a két telephelyen tanulhatnak diákjaink.

Annak érdekében, hogy diákjaink a hét utolsó munkanapján az ország messzebbi részeire is hazajuthassanak, órarendünkben ezt a napot rövidebbre tervezzük.

Minden felvételt nyert diáknak biztosítani tudunk kollégiumi elhelyezést. Két kollégiumi épülettel rendelkezünk. Az Arany János utcai épületben három-hat fős szobákban lakhatnak a kollégisták, itt közös mosdó és fürdő áll rendelkezésükre. A Rákóczi utcában lévő épületben három-négy ágyas szobákban lakhatnak, melyekhez külön fürdőszoba és WC tartozik.

Kollégiumi életünk a napi két tanulószoba mellett nagyon sok lehetőséget kínál a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Az érdeklődési körüknek megfelelő szakkörök közül választhatnak a tanulók.

 

Érettségi után

GAZDA – LOVÁSZ szakmairánnyal

Az érettségi utáni képzésünk során a diákok nem tanulnak közismereti tantárgyakat, csak szakmai tantárgyaik vannak. Minden egyéb információ rájuk is vonatkozik.

A kollégiumi tartózkodásuk alatt, a megfelelő hozzáállásuk mellett, napirendkedvezményben részesülnek: nincsenek tanulószobára kötelezve, délutánjaikat maguk szervezik a kollégiumi szabályok betartása mellett.

 

Felnőttképzésben

BELOVAGLÓ

A képzés alapvetően gyakorlatorientált szemléletű. A jelentkezők nagyobb részét saját gyakorlati foglalkozásaink során képezzük, emellett van lehetőség lovas vállalkozásoknál (pl.: saját munkahelyen) teljesíteni a gyakorlati feladatokat. Az elméleti oktatás egy része digitálisan, kisebb részben személyes megjelenéssel zajlik.

A iskolai gyakorlati munka során több lóval (3-4 ló) dolgozik egy-egy résztvevő, s tapasztalatot szerez a nyers csikók nyereg alá szoktatásában, tapasztalt ló tréningezésében, military és díjugratás sportágak gyakorlásában.